Zaznacz stronę
blueberry mousse

Kruche ciasteczka z kremem borówkowym.

Bardzo efektowny deser, idealny na
wyjątkowe okazje. Genialny w swej prostocie i wyjątkowo delikatny w
smaku. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, najlepiej zrobić
je dzień wcześniej, aby wszystkie składniki dobrze stężały.
Przepis na kruche ciasto oraz pomysł na wygląd ciasteczek pochodzi
od Michaela Roux.

Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie: 10
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień lub po 4 godzinach.
Ilość
porcji z przepisu: 4 desery.
Ciasto kruche z żółtkiem:
  • 125gram maki 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
Ponadto:
  • 250ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona
    w 2 łyżkach wrzątku
  • 300 g borówek ( plus do
    dekoracji)
Wykonanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać masło, sól i
cukier puder. Składniki połączyć palcami. Dodać żółtko i
krótko wyrabiać ciasto, do utworzenia gładkiej masy. Zapakować w
folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachę do pieczenia
wyłożyć papierem do pieczenia.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto i wyciąć 8 kołek
( mniej więcej o średnicy 6-8 centymetrów).
Położyć na blachę i piec około 10 minut ( muszą
być ładnie zarumienione). Pozostawić do ostygnięcia.
Mus.
Borówki wsypać na rozgrzaną patelnię. Dodać cukier
i trzymać na ogniu dopóki masa nie zgęstnieje, a sok z owoców nie
zniknie. Po ostygnięciu wmieszać żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno. Śmietana oraz garnek
powinny być dobrze schłodzone. Delikatnie wmieszać borówki (
pozostawiając 4 łyżki do ozdobienia talerza). Wstawić do lodówki
na godzinę.
Z papieru do pieczenia wyciąć 4 prostokąty o
wymiarach 8×3 centymetry. Złożyć je w rurki, mierząc średnicę w
stosunku do ciasteczek. Rurki powinny być mniejsze. Spiąć je
spinaczem i przyłożyć na dna 4 ciasteczek. Rurki wypełnić musem
i tak przygotowane ciastka włożyć do lodówki na minimum 4
godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie delikatnie odpiąć
papier do pieczenia i przykryć pozostałymi ciasteczkami. Talerzyki,
na których będziemy serwować ciastka udekorować odłożonymi
borówkami.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
cookies with blueberries
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Sablés with blueberry
mousse.

easy dessert

Simple cookies from shortcrust pastry with
blueberries.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 10
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
4.
Shortcrust pastry with yolk:
  • 125 g plain flour
  • 100 g butter
  • 50 g caster sugar
  • a pinch of salt
  • 1 yolk
Moreover:
  • 250ml double cream
  • 4 tbsp of sugar
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 2
    tbsp of warm water
  • 300 g blueberries ( left some for
    the garnish)
Directions:
Cake:
In a big bowl mix together
all stiff ingredients with butter, until resembles breadcrumbs. Then
add yolk and knead until well combined. Transfer the dough onto
floured surface and knead for a few minutes. Then wrap with a plastic
foil and place in a fridge for 30 minutes
Line big baking pan with parchment paper . Preheat the
oven to 170 degrees.
Roll the pastry out and cut out 8
circles ( 6-8 cm diameter). Place on the paper and bake for 10
minutes. Set aside to chill.
Place frying pan on the heat. Add blueberries with 4
tbsp of sugar and heat until all juice is gone and the mixture is
thick.Set aside to chill. Then stir in gelatine..
Beat chilled double cream until stiff. Place in the
fridge for 30 minutes. Then gently mix in blueberry mousse.
Cut out from baking
paper 4 rectangles (8×3 cm). Form tubes and place them on 4 cookies.
Fill in with blueberry mousse and place on the fridge for 4 hours or
all night. Then gently remove parchment paper and top with remaining
cookies. Decorate and serve.
Like
us on facebook!

 

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)