Mini pizze z serem, szynką i
oliwkami.
Pizzerinki są idealnym pomysłem jako
poczęstunek na imprezę: większość globu uwielbią pizze, a w tej
formie jest prosta do podania. Ciasto tutaj wykorzystane jest bardzo
puszyste i wspaniale rośnie: ostatnio pojawiła się na blogu w
przepisie na margaritę. Dodatki można dowolnie modyfikować,
zgodnie z upodobaniami lub tym co akurat jest w lodówce.
oliwkami.
poczęstunek na imprezę: większość globu uwielbią pizze, a w tej
formie jest prosta do podania. Ciasto tutaj wykorzystane jest bardzo
puszyste i wspaniale rośnie: ostatnio pojawiła się na blogu w
przepisie na margaritę. Dodatki można dowolnie modyfikować,
zgodnie z upodobaniami lub tym co akurat jest w lodówce.
Przygotowanie:
80 minut.
80 minut.
Pieczenie: 10
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 pizzerinek.
porcji z przepisu: 12 pizzerinek.
Ciasto
-
350 g mąki
typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia) -
7 g świeżych
drożdży -
200 ml wody
-
1 łyżka
cukru -
pół
łyżeczki soli -
30 ml oliwy z
oliwek - 25 ml mleka
Sos pomidorowy:
-
200 g
pomidorów z puszki -
1,5 łyżki
oliwy -
1 mała
cebula -
1 ząbek
czosnku -
płaska
łyżeczka cukru - sól i pieprz do smaku
Ponadto:
-
150 g
ulubionego sera żółtego -
mały słoik zielonych oliwek
-
kilka
plasterków ulubionej szynki
zioła prowansalskie lub inne do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do
dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone
drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki
się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe
miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć
je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste,
należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i
lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i
odstawić na 30 minut.
dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone
drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki
się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe
miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć
je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste,
należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i
lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i
odstawić na 30 minut.
Sos:
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek i
cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie
dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić
przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i
pieprzem.
cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie
dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić
przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i
pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze położyć arkusz
papieru.
papieru.
Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce.
Z wyrośniętego ciasta uformować pizzerinki dowolnego
rozmiaru. Posmarować sosem, pozostawiając boki wolne od sosu.
Posypać pokrojonymi oliwkami, szynką,serem i przyprawami. Boki posmarować oliwą i piec przez
8-10 minut.
rozmiaru. Posmarować sosem, pozostawiając boki wolne od sosu.
Posypać pokrojonymi oliwkami, szynką,serem i przyprawami. Boki posmarować oliwą i piec przez
8-10 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Mini pizzas.
Mini pizzas with cheese, ham and
olives.
Preparation: 80
minutes.
minutes.
Baking: 10
minutes.
minutes.
All
ready: about 2 hours.
ready: about 2 hours.
Serves:
12 mini pizzas.
12 mini pizzas.
Dough:
-
350 g type 00 flour
-
7 g fresh
yeast -
200 ml
lukewarm water -
1 tsp sugar
-
½ tsp salt
-
30 ml olive
oil - 25 ml milk
Tomato sauce:
-
200 g canned
tomatoes -
½ tbsp
olive oil -
1 small onion
-
1 garlic
clove -
1 tsp of
sugar - salt and pepper for the taste
Moreover:
-
150 g Your
favorite cheese, grated -
small jar of green olives
-
a few slices
of Your favorite ham
mixed herbs
Directions:
Dough:
Melt yeast and sugar in lukewarm water.
Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast, milk and
olive. Knead the dough until it’s well combined and smooth. Place the
bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place the dough
on a working surface and knead, adding some flour until it’s more
thick. Then again place in the bowl and warm place for another 30
minutes.
Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast, milk and
olive. Knead the dough until it’s well combined and smooth. Place the
bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place the dough
on a working surface and knead, adding some flour until it’s more
thick. Then again place in the bowl and warm place for another 30
minutes.
Preheat the oven to 200C, line large baking pan with a
parchment paper.
parchment paper.
Heat the olive on a frying pan. Place chopped onion and
garlic on it and fry for a few seconds. Then add the tomatoes and
seasonings. Stir well and heat for then minutes.
garlic on it and fry for a few seconds. Then add the tomatoes and
seasonings. Stir well and heat for then minutes.
From the dough form pizza shape and spread tomato sauce
on it, leaving sides free. Place ham, olives and cheese on the
top. Sprinkle with mixed herbs. Bake for 8-10 minutes. Serves hot.
on it, leaving sides free. Place ham, olives and cheese on the
top. Sprinkle with mixed herbs. Bake for 8-10 minutes. Serves hot.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
porywam wszystkie!!!! co za pyszności;)
Ale kusisz! Małe pychotki 🙂
Uwielbiam, wyglądają świetnie 🙂 Można zrobić wiele różnych wersji, spróbować wielu smaków mniaaam
o, fantastyczne! kradnę i zapisuję do zrobienia 🙂