Zaznacz stronę

Ciasto
parzone przekładane delikatnym kremem budyniowym.

Klasyczny
i lubiany przez wszystkich przepis. Jest to prosty i szybki w
wykonaniu deser. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił lub
nie jadł to najwyższa pora:)

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 1 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Ciasto parzone:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki
    soli
  • 1 łyżka
    cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
Masa:
  • 1 ½ łyżki
    mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki
    mąki pszennej
  • ½ litra
    mleka
  • 250 g
    miękkiego masła
  • 100 g
    drobnego cukru
  • opakowanie
    cukru waniliowego
Wykonanie:
Ptysie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie blachy 25×25 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku wymieszać masło, mleko,
wodę sól i cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, kiedy
zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką
mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na
małym gazie i cały czas mieszając, podgrzewać aby osuszyć
ciasto.
Ponownie zdjąć miskę z ciastem z
gazu i odczekać 5 minut. Następnie wbijając do ciasta po jednym
jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie
i błyszczące.
Gotowe ciasto rozsmarować na papierze
do pieczenia, po równa w obydwu blachach. Piec od 15-20 minut (
ciasto powinno być złote i dość twarde).
Masa:
Mąki i cukier waniliowy wymieszać z garnuszku z
kilkoma łyżkami mleka, muszą się rozpuścić . Resztę mleka
zagotować w garnku i wlać mączna mieszankę. Energicznie mieszać
dopóki budyń nie będzie gęsty. Zestawić z ognia i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ubić na puch: powinno być jasne i
gładkie. Dodawać po łyżce cukru cały czas miksując.Na koniec
dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując. Masa
powinna być gładka i gęsta.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem
pudrem. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Przepis na ptysie pochodzi od Michaela Roux. Masa
zaczerpnięta z domowego zeszytu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Karpatka.

Choux
pastry filled with custard butter cream.

Preparation: 30
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 1 hour.
Serves:
20 slices.

Choux pastry:

  • 125 ml milk
  • 125 ml water
  • 100 g butter
  • ½ tsp of
    salt
  • 1 tbsp caster
    sugar
  • 150 g flour
  • 4 eggs
Custard butter cream:
  • 1 ½ tbsp
    cornflour
  • 2 ½ tbsp
    plain flour
  • 500 ml milk
  • 250 g
    softened, unsalted butter
  • 100 g caster
    sugar
  • 15 g vanilla sugar
Directions:
Choux pastry:
Preheat
the oven to 170C. Line two 25×25 baking pans with parchment paper.
Place
the butter, water, salt and milk to a simmer in a medium saucepan, in
a low heat. Whisk it until it’s well melted and combined. When it
boils set aside from the heat. Add flour and stir very fast with
wooden spoon, until it’s creamy and combined. The once again place on
the heat for 2 – 3 minutes. Then set aside.
Place
prepared pastry in a big bowl and beat the eggs in one at time. This
is very important too add one egg at time. You have to stir the
pastry very fast. It should be shiny and creamy.
Spread
prepared pastry on both pans. Bake for 15-20 minutes ( pastry has to
be gold and thick). Set aside to chill.
Custard butter cream:
Mix both flours and vanilla sugar with
a little bit of milk. Place remaining milk on a pot and boil it. Then
add flour mixture and stir until it’s thick and creamy. Set aside to
chill.
Beat the butter until it’s pale and fluffy. Stir in
sugar and mix util it;s well combined. Lastly stir in custard :
adding one tablespoon at time.
Spread cream on one sheet of pastry and top with the second one. Sprinkle with caster sugar.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)