Kremowy
sernik na orzechowym spodzie i powidłami śliwkowymi. Całość
pokrywa polewa czekoladowa z dodatkiem drobno posiekanych orzechów.
Ser jest bardzo lekki i świetnie kontrastuje się z innymi
składnikami: chrupiącym spodem, gęstą polewą i słodkimi
powidłami. Idealny do świeżo naparzonej kawy na jesienne
popołudnia:)
Przygotowanie:
30 minut.
30 minut.
Pieczenie: 90
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny plus noc w lodówce.
około 2 godziny plus noc w lodówce.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Sernik pieczony
na blaszce o wymiarach 25×25 centymetrów.
na blaszce o wymiarach 25×25 centymetrów.
Orzechowy
spód:
spód:
-
100 g cukru demerara
-
240 g drobno pokrojonego masła
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 300 g mąki pszennej
Sernik:
-
800 g sera
białego, potrójnie zmielonego -
200 ml
śmietany 18% -
250 g sera
mascarpone -
4 jajka
-
6 łyżek
cukru -
400 powideł
śliwkowych
Polewa:
-
200 g
orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych -
150 g
gorzkiej czekolady -
150 g
mlecznej czekolady -
4 łyżki
kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Spód:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 25×25 wyłożyć
papierem do pieczenia.
papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i
rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i
jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do
dna i piec 10 minut. Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i
posmarować połową powideł. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.
rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i
jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do
dna i piec 10 minut. Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i
posmarować połową powideł. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.
Ser zmiksować ze śmietaną i mascarpone. Kiedy będą
dobrze połączone dodać cukier i jajka. Kiedy masa będzie gładka
przelać ją na upieczony spód. Na wierzch wykładać po łyżce
powideł w niewielkich odstępach. Sernik piec przez 60 minut i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
dobrze połączone dodać cukier i jajka. Kiedy masa będzie gładka
przelać ją na upieczony spód. Na wierzch wykładać po łyżce
powideł w niewielkich odstępach. Sernik piec przez 60 minut i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić obydwa rodzaje czekolady.
Kiedy będą płynne dodać śmietanę i zmieszać do połączenia
składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i oblać polewą
sernik. Kiedy całość będzie całkowicie wystudzona wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Kiedy będą płynne dodać śmietanę i zmieszać do połączenia
składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i oblać polewą
sernik. Kiedy całość będzie całkowicie wystudzona wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Plum cheesecake.
Creamy
cheesecake with plum stew and nuts.
cheesecake with plum stew and nuts.
Preparation: 30
minutes.
minutes.
Baking: 90
minutes.
minutes.
All
ready: about 2,5 hours.
ready: about 2,5 hours.
Serves:
20.
20.
Nut bottom:
-
150 g all
purpose flour
-
50 g demerara sugar
-
120 g cubed and softened butter
- 60 g chopped walnuts
Cheesecake:
-
800 g cream
cheese -
200 ml sour
cream -
250 g
mascarpone cheese -
4 eggs
-
6 tbsp caster
sugar -
400 plum stew
Chocolate:
-
200 g
hazelnuts, roughly chopped -
150 g dark
chocolate -
150 g milk
chocolate -
4 tbsp sour
cream
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line 25×25 cm baking pan with parchment paper.
the oven to 180C. Line 25×25 cm baking pan with parchment paper.
Mix
flour with sugar, add butter and mix until resembles crumble. Stir in
walnuts. Pour mixture into tin , push it into the bottom and bake for
10 minutes. Then spread half of the plum stew on half baked pastry
and put it back into the oven. Bake for another 10 minutes.
flour with sugar, add butter and mix until resembles crumble. Stir in
walnuts. Pour mixture into tin , push it into the bottom and bake for
10 minutes. Then spread half of the plum stew on half baked pastry
and put it back into the oven. Bake for another 10 minutes.
Mix together cream cheese, sour cream and mascarpone cheese. When
it’s smooth stir in eggs and sugar. Mix until well combined and pour
into baked pastry. Spoon left plum stew on the cheesecake mixture.
Bake for 60 minutes and set aside to chill.
it’s smooth stir in eggs and sugar. Mix until well combined and pour
into baked pastry. Spoon left plum stew on the cheesecake mixture.
Bake for 60 minutes and set aside to chill.
Melt the chocolate: place both on a small bowl with the
sour cream, set it over a saucepan of simmering water. When
it’s well melted stir in chopped hazelnuts. Spread prepared chocolate
on the top of baked cheesecake. Place in the fridge for one night or
at least 4 hours.
sour cream, set it over a saucepan of simmering water. When
it’s well melted stir in chopped hazelnuts. Spread prepared chocolate
on the top of baked cheesecake. Place in the fridge for one night or
at least 4 hours.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Jak już jesteśmy przy sernikach to looknij do Dziadka 🙂 łaciaty sernik też niczego sobie: http://dziadekgotuje.blogspot.com/2013/09/aciaty-sernik.html
Pysznie. Zdecydowanie coś dla mnie, a połączenia śliwek i sernika jeszcze nie próbowałam.
Serniki to moja słabość. Wypróbowuję różne nowe smaki. Tak więc Twój zapisuję na listę do najbliższego wypieku. Pozdrawiam, Krys
Wspaniały.. Mistrzostwo świata ;D Prześlesz mi kawałek zanim sama taki upiekę (chociaż na pewno nie wyjdzie mi tak wspaniały jak Twoj 😉 )
Fajny 🙂 Nigdy nie łączyłam sera ze śliwkami i orzechami, ale brzmi dla mnie bosko 🙂
Wpraszam się na DUŻY kawałek! 🙂
Pozdrawiam!
idealny dla mnie sernikomaniaczki:D manimmm
Pysznie się zapowiada takie połączenie :3
Mmm, cudowny… Śliwki i ser to bardzo udane połączenie 🙂
Dziękujemy za komentarze. Nie pozostało nic więcej jak upiec ten sernik:)