Zaznacz stronę

Ciastka czekoladowe z lukrem
królewskim: idealne do powieszenia na choinkę jako jadalne ozdoby.
Wspaniały pomysł na własnoręczne
stworzenie ozdób. Koszt w porównaniu z tymi kupionymi w sklepie
jest znikomy, a w dodatku można je zjeść:) Robienie samemu takich
ozdób to świetna zabawa i dużo satysfakcji z wykonanej pracy.
Potrzeba nam jedynie podstawowych składników, które prawie zawsze
są w domu, foremek w ulubionym kształcie, kawałek sznurka lub
wstążki i można zabierać się do pracy. Dzieci będą zachwycone,
a i dorośli nie pogardzą zabawą:)

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 – 30 ciasteczek.
Ciastka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao do wypieków
  • szczypta soli
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
Lukier:
  • 2 duże białka ( lub 3 M )
  • 230 g cukru pudru
Dekoracja:
  • sznurek
  • czerwona wstążka
  • pokruszone laski cukrowe
Wykonanie:
Ciastka:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie
masło ubić mikserem na puch: powinno być gładkie i jasne.
Następnie dodać cukier i miksować do połączenia składników.
Wbić jajko i wmieszać w masę. Na koniec dodać przesianą mąkę,
sól i kakao. Powstałe ciasto włożyć na folię i lekko rozgnieść.
Zawinąć i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Po
tym czasie wyjąc ciasto i rozkładowość na cienki placek. Za
pomocą foremek wyciąć ciasteczka i przekładać na papier do
pieczenia. Jeżeli chcemy powiesić ciasteczka na choince, za pomocą
wykałaczki zrobić otworki. Piec przez 10-15 minut i pozostawić na
chwilę na blasze do stwardnięcia. Odłożyć do całkowitego
ostudzenia.
Lukier:
Białka
ubić na sztywną pianę. Następnie przesiać do nich połowę cukru
i mieszając drewnianą łyżką, połączyć z białkami. Czynność
powtórzyć zresztą cukru.
Gdy
ciastka będą kompletnie wystudzone do rękawa cukierniczego
przełożyć lukier i udekorować ciasteczka. Posypać dodatkami.
Wcześniej można przeciągnąć sznurki przez otworki. Ciasteczka
odłożyć na godzinę dwie, aby lukier stwardniał.

Przepis
na ciastka pochodzi z książki „ Czekolada” Bardi.
Przepis
na lukier pochodzi z domowego zeszytu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Christmas tree cookies.

Simple chocolate cookies with royal
icing. Perfect as edible Christmas decoration.

Preparation: 60
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves:
25-30 cookies.
Cookies:
  • 120g all purpose flour
  • 50g dark baking cocoa
  • a pinch of salt
  • 90g softened butter
  • 120 g caster sugar
  • 1 big egg
Royal icing:
  • 2 big egg whites
  • 230 g caster sugar
And: crushed candy cane, ribbon,
string,
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line
large baking pan with parchment paper.
Beat
softened butter with sugar, until it’s pale and fluffy. Then stir in
egg. Lastly mix in stiffed cocoa, flour and salt, until it’s very
thick.
Form
flat square from the dough and wrap it with a foil. Place in the
fridge for 10-15 minutes. After this time remove the foil and roll
the dough out: it has to be thin. Cut out cookies from the dought and
place in the parchment paper. Bake for 10-15 minutes and set aside
until chilled completely.
Royal
Icing:
Place
chilled yolks in a big bowl and beat until stiff and shiny, Then stir
in half of the sugar with wodden spoon. When it’s well combined stir
in remaining sugar.
Using
pastry bad decorate cooled cookies. Sprinkle with crushed candy cane.
Set aside for about an hour to set.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)