Zaznacz stronę

Biszkopt z dwoma kremami czekoladowymi,
pomarańczą i galaretką.
Miała być rolada, a wyszło… jak
zwykle:) Ale może to i lepiej bo ciasto smakuje pierwsza klasa: na
pewno wykonam je jeszcze nie jeden raz. Podstawą jest klasyczny
biszkopt naponczowany sokiem pomarańczowym. Następnie mamy krem z
mascarpone, śmietany, białej czekolady i soku pomarańczowego.
Kolejna warstwę tworzy prosty ganache czekoladowy z dodatkiem miodu.
Na całości poukładane są cząstki pomarańczy, a wszystko to
przykrywa galaretka domowej roboty. Wspaniałe, lekkie i bardzo
zimowe ciasto.

Przygotowanie: 90
minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień
Ilość
porcji z przepisu: około 30 kawałków.
Biszkopt:
  • 1
    ½ szklanki mąki pszennej
  • 5
    jajek
  • szczypta
    soli
  • 1
    szklanka drobnego cukru
  • 1
    łyżka proszku do pieczenia
  • 4
    łyżki zimnej wody
Krem z białej czekolady:
  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
    rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
Ganache czekoladowy:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu
Ponadto:
  • 8 pomarańczy
  • 200 ml soku pomarańczowego ( plus
    2 łyżki do naponczowania)
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w
    70 ml wrzątku
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 180C, dużą blachę do pieczenia
( 25×35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do
miski i dokładnie wymieszać.
Do
białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem dopóki nie będą
całkowicie sztywne. Dalej miksując, dodawać po 2-3 łyżki cukru.
Po wmieszaniu całego cukru zacząć dodawać na przemian żółtko i
łyżkę wody, cały czas miksując. Do przygotowanej masy wmieszać
sypkie składniki, dodając najpierw pół mącznej masy, następnie
drugie pół. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką, okrężnymi
ruchami. Ciasto przelać do formy i piec przez 20 minut, do suchego
patyczka. Chwilę studzić w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz.
Wyjąć z blachy.
Krem
z białej czekolady:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Do śmietany wrzucić mascarpone i krótko miksować. Następnie
dodać sok i czekoladę, miksować do połączenia. Na koniec
wmieszać żelatynę i odstawić do lodówki.
Ganache:
Czekoladę
włożyć do rondelka razem z miodem i śmietaną. Podgrzewać, cały
czas mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do
ostygnięcia.
Galaretka:
Żelatynę
rozpuścić we wrzątku i dodać sok. Dobrze zamieszać i zostawić
do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki, pilnując aby
zanadto nie stężała. Powinna być na wpół płynna.
Pomarańcze
obrać ze skóry i podzielić na cząstki.
Wierzch
biszkoptu naponczowac odłożonym sokiem. Następnie wyłożyć krem
z białej czekolady, a na niego ganache. Na ganache ułożyć
pomarańcze, a całość zalać galaretką. Chłodzić w lodówce
całą noc. Ciasto najlepiej składać w blaszce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Orange sponge cake.

Very light and delicious sponge cake
with orange and mousse.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 20 minutes
All
ready: second day
Serves:
about 30 squares
Sponge
Cake:
  • 1
    ½ cup all purpose flour
  • 5
    eggs
  • a
    pinch of salt
  • 1
    cup caster sugar
  • 1
    tbsp baking powder
  • 4
    tbsp cold water
Chocolate ganache:
  • 150 ml double cream
  • 200 g dark chocolate
  • 3 tbsp honey
Orange mousse:
  • 200 ml double cream
  • 250 g mascarpone cheese
  • 100 ml orange juice
  • 100 g white chocolate
  • 2 tbsp sugar
  • 1 tsp gelatin dissolved in 1 tbsp
    boiling water
Moreover:
  • 8 granges, peeled and divided
  • 200 ml orange juice
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 70 ml
    boiling water
Directions:

Sponge
Cake:
Preheat
the oven to 180C. Line about 25×35 cm baking pan with parchment
paper.
Separate
whites from yolks. Place stiffed flour and baking powder in a bowl
and mix well.
Add
a pinch of salt into the whites and beat until stiff and shiny. Add
about 2-3 tbsp of sugar at one time, sill beating. When all sugar in
gone , keep mixing, alternately add one yolk and one tbsp of water,
until all ingredients are combined. Lastly add flour
mixture and using wooden spoon combine with eggs mixture.
Pour it into prepared pan and bake for 20 minutes. Set aside to
chill.
Chocolate
ganache:
Put
chocolate, honey and double cream in a small pot and place it on the
heat. Stir constantly until the mixture is thick and creamy. Set
aside.
White
chocolate orange mousse:
Melt
the white chocolate and set aside.
Whip
very cold double cream: it has to be stick and shiny. Mix int sugar.
Add mascarpone cheese and whisk. Lastly pour in melted chocolate, gelatin and
juice. Place in the fridge.
Orange
jelly:
Mix
dissolved gelatin and orange juice and set aside to set.
Spread
white chocolate mousse on the sponge cake and top with chocolate
ganache. Spread oranges all over the ganache and cover with jelly.
Place in the fridge for at least one night.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)