Zaznacz stronę

Jabłka w białym winie z przyprawami, pokryte bezą.
Prosty, pyszny i iście zimowy deser.
Jabłka gotowane w wywarze z białego wina, goździkami, cukrem,
miodem, żurawiną, kardamonem i cynamonem są delikatne w teksturze
i wyjątkowo mocne w smaku. Zdecydowanie czuć alkoholową i korzenną
nutę. Do tego beza podpalana palnikiem: z chrupiącą skórką i
miękkim środkiem. Polecam gorąco ten deser bo rozgrzeje każdego:)

Przygotowanie: 30
minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 desery.
  • 200 ml białego wina
  • 4 duże jabłka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
Beza:
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 4 ramekiny
  • palnik do potraw*
Wykonanie:
Jabłka
obrać i pokroić na ćwiartki. W garnku podgrzać wino. Dodać
żurawinę, cukier, miód, przyprawy i dobrze zamieszać. Dodać
jabłka i gotować około 10 minut.
Białka
ubić ze szczypta soli na sztywno. Cały czas miksując dodawać po
2-3 łyżki cukru pudru do wykończenia składników.
Do
ramekinów włożyć jabłka i trochę wywaru z wina. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia. Ubite białka włożyć do rękawa
cukierniczego i udekorować wierzch wystudzonych jabłek. Za pomocą
palnika podpalić wierzch. Podawać od razu po przygotowaniu.
Jeżeli
ktoś nie posiada palnika, bezę można włożyć do piekarnika
rozgrzanego do 130 stopni i piec 30 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Drunken apple pies.

Apples with wine, spice and meringue.
Perfect winter dessert.

Preparation: 30
minutes.
All
ready: right after preparing.
Serves:
4 desserts.
  • 200 ml white wine
  • 4 big apples, peeled
  • ¼ tsp cinnamon
  • ¼ tsp cloves
  • a pinch of cardamon
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp muscovado sugar
  • 2 tbsp dried cranberry
Meringue:
  • 1 egg white
  • a pinch of salt
  • 120 g caster sugar
Directions:
Heat
wine with cranberry, sugar, honey, spices and stir well. Add peeled
apples and boil for about 10 minutes. Set aside to chill completely.
Beat
a white with salt – it has to be stiff. Then keep beating, adding
sugar.
Place
cooled apples in the ramekins, add some wine. Place white mixture in
the pastry bag and decorate the apples. Using kitchen burner bake the
meringue. Serve right after preparing.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)