Zaznacz stronę

Biszkopt przekładany kremem budyniowym
z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie święta
zwiastują nie tylko piernik czy grzyby, lecz ciasta z masami
maślanymi. Zwykle pieczemy lekkie ciasta z owocami, torty lub
serniki. Natomiast, gdy przychodzi Wigilia lub Wielkanoc do łask
wracają przekładane ciasta z masami. Choć w tym roku dostałam
zlecenie na Wiśniową Pokusę , tak wszystkim smakowała:) Ciasto
pochodzi z domowego zeszytu i robiłam je po raz pierwszy. Miłym
zaskoczeniem okazała się polewa z dodatkiem galaretki: ma na prawdę
świetną konsystencję i cierpko słodki smak. Całość jest
delikatna i wyjątkowo pyszna:)

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków
Biszkopt:
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao do
    wypieków
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka
  • 300 g masła
Ponadto:
  • ½ kg suszonych śliwek
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Śliwki namoczyć w wodzie.
Biszkopt:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Dużą blachę ( mniej więcej 25×35 centymetrów)
wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao
przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Do
białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem dopóki nie będą
całkowicie sztywne. Dalej miksując, dodawać po 2-3 łyżki cukru.
Po wmieszaniu całego cukru zacząć dodawać na przemian żółtko i
łyżkę wody, cały czas miksując. Do przygotowanej masy wmieszać
sypkie składniki, dodając najpierw pół mącznej masy, następnie
drugie pół. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką, okrężnymi
ruchami. Ciasto przelać do formy i piec przez 20 minut, do suchego
patyczka. Chwilę studzić w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz.
Wyjąc z blachy.
Krem:
Mleko
połączyć z żółtkami. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz
budynie i dokładnie wymieszać, położyć na gaz i podgrzewać cały
czas mieszając. Masa powinna konsystencją przypominać budyń.
Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło
ubijać mikserem dopóki nie będzie puszyste i gładkie. Następnie
dodawać po 2-3 łyżki wystudzonego budyniu cały czas miksując.
Polewa:
Śliwki
odcedzić z wody i pokroić w paseczki.
Galaretkę
rozpuścić w pół szklanki wrzątku.
Połamaną
czekoladę, śmietanę i masło umieścić w garnuszku i postawić na małym
ogniu. Podgrzewać, cały czas mieszając, dopóki dobrze się nie
połącza, nie gotować! Do czekolady dodać rozpuszczoną galaretkę
i pomieszać.
Biszkopt
naponczować spirytusem. Na to wyłożyć masę budyniową, pokrojone
śliwki i zalać wystudzoną polewą. Ciasto włożyć do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Plum custard cake.

Dark sponge cake with custard butter
cream and ganache.

Preparation: 60
minutes.

Baking: 20
minutes.
All
ready: second day
Serves:
20 squares.
Sponge Cake:
  • 1 1/3 cup all purpose flour
  • 3 tbsp dark baking cocoa
  • 5 eggs
  • a pinch of salt
  • 1 cup caster sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • 4 tbsp cold water
Custard butter cream:
  • 2 cups milk
  • 1 cup sugar
  • 15 g vanilla sugar
  • 2 instant vanilla puddings
  • 4 egg yolks
  • 300 g unsalted butter
Moreover:
  • ½ kg dried plums
  • ½ cup sour cream
  • 100 g unsalted butter
  • 200 g dark chocolate
  • 50
    ml grain alcohol
Directions:
Place plums in
a bowl and pour cold water into it.
Sponge Cake:
Preheat
the oven to 180C. Line about 25×35 cm baking pan with parchment
paper.
Separate
whites from yolks. Place stiffed flour, cocoa and baking powder in a
bowl and mix well.
Add
a pinch of salt into the whites and beat until stiff and shiny. Add
about 2-3 tbsp of sugar at one time, sill beating. When all sugar in
gone , keep mixing, alternately add one yolk and one tbsp of water,
until all ingredients are combined. Lastly add flour mixture and
using wooden spoon combine with eggs mixture. Pour it into prepared
pan and bake for 20 minutes. Set aside to chill.
Custard
butter cream:
Combine
milk with yolks an a medium pot. Then add sugar, vanilla sugar and instant puddings and stir well. Place on the heat. Stir until the
mixture isn’t thick and creamy. Then set aside to coll down
completely.
Beat
the butter: it has to be creamy and fluffy. Then add half of the
custard , when it’s well combined mix in remaining custard.
Ganache:
Remove
water form the plums and chop them.
Place
butter, chocolate and cream on a small pot and heat until it’s
melted.
Spread
alcohol on the sponge cake, then place custard on it. Sprinkle with
plums and pour the ganache on the top. Cake has to rest one night in
the fridge.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)