Zaznacz stronę

Mleko
z orzechów arachidowych. Lekko słodkie, doskonałe do kawy czy
płatków. Z orzechów zostaje miazga arachidowa, która przyda się
do innych deserów. Niedługo opublikujemy babeczki arachidowe z
wykorzystaniem miazgi, tymczasem przedstawiamy przepis na mleko.

Przygotowanie:
15 minut.
Gotowe
do podania: od razu.
Ilość
porcji z przepisu:
około 500 ml.
  • 300
    g drobno posiekanych orzechów arachidowych
  • szczypta
    soli morskiej
  • 2
    łyżki cukru muscovado
  • pół
    łyżeczki cynamonu
  • 700
    ml wody (filtrowanej lub niegazowanej z butelki).
Wykonanie:
Posiekane
orzechy, sól, cukier i cynamon wsypać na patelnię i wymieszać.
Podgrzewać aż cukier się skarmelizuje a orzechy lekko zbrązowieją.
Wlać wodę, wymieszać i przelać do malaksera lub miski jeżeli
używamy blendera. Miksować około minutę. Używając gazy
oddzielić płyn od miazgi. Miazgę odłożyć do szczelnego pudełka
lub zamrozić. Mleko przechowywać w lodówce. Przed użyciem
wymieszać.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)