Zaznacz stronę

Pyszne pierożki z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw i orientalnych przypraw. Ostatnio na blogu pojawił się przepis na gyōzę tyle, że z warzywami. Dzisiaj natomiast zamiast warzyw pojawiło się mięso mielone. Również w tej wersji pierożki są niezwykle smaczne i
sycące.

 

Przygotowanie: 90 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Ilość porcji z przepisu: około 20 pierożków.


Porcja ciasta na pierożki (przepis tutaj):

Farsz:
  • 2 marchewki
  • 1 duży por
  • 150 g marynowanych kiełków fasoli mung
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
  • pęczek świeżej kolendry
  • dwie szalotki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju
  • mała papryczka chili lub pół łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka
    pasty Gochujang
    Sałatka:
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki marynowanych kiełków fasoli mung
  • pół łyżeczki czarnego sezamu
  • kropla oleju sezamowego
  • po łyżeczce ostu ryżowego i jasnego sosu sojowego
Wykonanie:
Ciasto przygotować zgodnie z tym przepisem.
Nadzienie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarle o drobnym oczku. Pora i cebulę drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Fasolę mung odsączyć i pokroić
w niewielkie kawałki. Kolendrę posiekać. Makaron ryżowy zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić szalotkę, pora i marchew, podsmażać, co chwilę mieszając. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut,
mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i przyprawy i smażyć około 10 minut, mieszając od
czasu do czasu. Skosztować i doprawić wedle uznania, jeżeli to konieczne.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko i wykrawać z niego kółka o średnicy około 4 centymetrów – każdy kawałek oprószyć mąką
ziemniaczaną. Po łyżce wystudzonego farszu nakładać na krążki ciasta. Przez zawinięciem zwilżyć boki aby lepiej się sklejało.
Na patelnie grillowej rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażać pierożki z płaskiej strony około 5 minut. Następnie wlać na patelnię 1/4
szklanki wody, olej sezamowy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Zdjąć pokrywkę i poczekać aż cała woda wyparuje. Podawać
z sosem sojowym lub innym ulubionym.
Sałatka:
Kiełki posiekać, marchew zetrzeć na tarle i wymieszać z resztą składników.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!

 

 

 

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Vegetable gyoza dumplings.

Preparation:90 minutes.
All ready: about 2 hours
Serves: about 20 dumplings.

Half of the gyoza dough from this recipe.

Filling:

  • 2 small carrots
  • 1 big leek
  • 150 g marinated mung sprouts
  • bunch of fresh corriander, chopped
  • two shallots
  • small piece of fresh ginger
  • 3 tbsp light soy sauce
  • 1 tbsp rice vinegar
  • 1 tbsp fish sauce
  • 1/4 tsp seasame oil
  • 3 tbsp canola oil
  • 1/2 tsp chilli powder or 1/2  tbsp Gochujang past
Directions:
Dough:
Prepare the dough according to this recipe.
Filling:
Heat the canola oil on a non stick frying pan. When it’s hot add chopped shallots and leek, fry for 1-2 minutes. Add minced meat and fry for about 5-10 minutes, stirring from time to time. Then add all seasonings, carrots, mung sprouts and ginger. Simmer for about 15 minutes, stirring from time to time. Lastly mix in the coriander. Taste and add some more seasonings if necessary. Set aside to chill.
Place a teaspoon of the filling on the centre of cut out gyoza wrapper and wet the sides with some water. Then fold the wrapper in half and pinch until it formed a dumpling. Set aside and do the same with remaining ingredients. Heal some canola oil on a grilling pan and fry gyoza dumpling for 5-7 minutes. Then pour into 1/4 cold water and boil covering the pan with a lid. After 5-7 minutes remove the lid and wait until all water is gone. Serve hot with the soy sauce or other favourite sauce.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)