Zaznacz stronę

Podstawowy
przepis na babkę piaskową.

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 1 babka.
  • 250
    g mąki
  • 150
    g mąki ziemniaczanej
  • 250
    g masła
  • 250
    g cukru pudru
  • 6
    dużych jajek
  • sok
    z połówki cytryny
  • 3
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4
    łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.

Masło
(powinno być w temperaturze pokojowej), żołtka i cukier ubi c na
puch. Dodać śmietanę, sok z cytryny i dalej ucierać. Do dużej
miski przesiać obydwie mąki i proszek. Następnie dodawać do masy
po dwie, trzy łyżki nadal ucierając. Białka ubić na sztywno i
wmieszać do masy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Piec 45 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Classic
bundt cake.

Preparation:
30 minutes.
Baking:
45 minutes
All
ready: about 2 hours.
Serves:
1 bundt cake.
  • 250
    g all purpose flour
  • 150
    g corn flour
  • 250
    g softened butter
  • 250
    g caster sugar
  • 6
    egg, separated
  • juice
    form 1/2 lemon
  • 3
    tsp baking powder
  • 4
    tbsp sour cream
Directions:
Preheat
the oven to 160C. Lightly butter bundt cake baking tin.
Beat
the butter until it’s pale and fluffy, Then add yolks and sugar,
whist until well combined. Sift both flour and baking powder into a
bowl. Then keep adding some flour mixture into the batter, constantly
whisking. Beat the whites until shine and fluffy. Carefully mix into
the prepared batter. Pour the batter into the tin. Bake for 45
minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)