Zaznacz stronę

Podstawowy
przepis na babkę drożdżową z dodatkiem skórki, pomarańczowej,
czekolady i rodzynek oraz lukru pomarańczowego.

Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie:
20 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 1 babka.


Ciasto
drożdżowe:

  • 500
    g mąki
  • 1
    całe jajko
  • 1
    żółtko
  • 30
    g drożdży
  • szklanka
    mleka
  • 3
    łyżki cukru
  • 3
    łyżki masła
  • pół
    łyżeczki soli
  • 1/4
    łyżeczki olejku pomarańczowego
Ponadto:
  • 100
    g gorzkiej czekolady
  • 4
    łyżki skórki pomarańczowej
  • 150
    g rodzynek
  • na
    lukier: 100 g cukru pudru plus 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto:

W
garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i
pozostawić do wyrośnięcia.
W
drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
Jajka
zmieszać z solą, olejkiem i pozostałym cukrem.
Do
dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i
wyrośnięte drożdże.
Ciasto
zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany
miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.
Kiedy
wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od
miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo
trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy
już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką,
odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na
letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
Czekoladę
i skórkę posiekać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać
mąką.
Ciasto
podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować tak,
aby utworzyło Ciasto rozciągnąć bez użycia wałka, tak aby
uformowało duży prostokąt. Na środek dać skórkę, czekoladę
oraz rodzynki i zawinąć w rulon. Ciasto włożyć do przygotowanej
formy i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
Wierzch
babki posmarować mlekiem. Piec przez 20 minut. Od razu po upieczeniu
odwrócić do góry nogami i wyjąc z formy.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Classic
polish brioche.

Preparation:
90 minutes.
Baking:
20 minutes
All
ready: about 3 hours
Serves:
2 buns.

Yeast
dough:

  • 500
    g all purpose flour
  • 2
    eggs
  • 30 g
    yeast
  • 1
    cup milk
  • 3
    tbsp sugar
  • 3
    tbsp butter
  • ½
    tsp salt
  • 1
    tsp orange flavour

Filling:

  • 100
    g dark chocolate, chopped
  • 4
    candied orange peel, diced
  • 150
    g raisins
  • icing:
    100 g caster sugar and 2 tbsp orange juice
Directions:
Dough:
Heat
the milk in a small pot. When it’s hot turn off the heat and add 3
tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and
set aside for 10 minutes.
Melt
the butter and set aside.
Lightly
beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.
In
a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It’s very important to knead the dough very
well. You can use the wooden spoon instead of your own hand.
When
all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick
to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process
of kneading until all of the butter disappear in the dough.
Spread
prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl
with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl
has to be covered with a cloth.
Prepare
bundt cake baking tin: lightly butter it, then sprinkle with some
flour.
Roll
out the dough, place all topping in the middle and roll it a rollade
shape. Then place the dough into prepared tin. Set aside for 25
minutes into a warm place.
Preheat
the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper. Bake
the brioche for 20 minutes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)