Zaznacz stronę

Czekoladowa
beza z dodatkiem orzechów arachidowych z czekoladowo-orzechowym
kremem patissiere.


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Ilość porcji z przepisu: 8-10 kawałków.

Beza:

  • białka z 6 jaj
  • 2 szklanka cukru pudru
  • 2 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • szklanka orzechów arachidowych


Czekoladowy krem patissiere:

  • 500 ml mleka
  • 6 żołtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g orzechów arachidowych


Wykonanie:

Beza:

Piekarnik rozgrzać do 180C.

Orzechy zmielić na mąkę. Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier partiami, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, kakao i orzechy.

Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem. Narysować na nim koła o średnicy 18cm i wyłożyć na nie masę bezową. Piec 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Czekoladowy krem patissiere:

Mleko zagotować. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem. Wmieszać mąkę i kakao, miksować do uzyskania gładkiej masy. Mleko wlać do masy cały czas energicznie mieszając. Jeżeli w masie będą widoczne grudki przelać ją przez sitko. Następnie przelać masę do czystego garnka i postawić na gaz. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści a krem zgęstnieje. Wmieszać posiekane orzechy arachidowe. Pozostawić do stężenia i ostygnięcia.

Bezę przekładać wystudzonym kremem. Podawać od razu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate and peanut meringue cake.

Preparation: 30 minutes.

All ready: about 2 hours

Serves: 10 pieces.

Meringue:

  • whites from 6 eggs
  • 2 cups caster sugar
  • 2 spoons cornflour
  • 2 tbsp dark baking cocoa
  • a cup peanuts, grounded

Chocolate patissiere:

  • 500 ml milk
  • 6 egg yolks
  • 100 g sugar
  • 40 g all purpose flour
  • 40 g cocoa
  • 50 g dark chocolate
  • 75 g peanuts, chopped

Directions:

Meringue:

Preheat the oven to180C.

Beat the whites with a pinch of salt until glossy and stiff. Then partially add sugar, keep beating. Lastly mix in cocoa, flour and peanuts.

Prepare two large baking pans: line them with the parchment paper. Draw two 18 cm diameter circles on each pan. Pour the meringue on the circles. Bake for 30 minutes and set aside to chill.

Chocolate patissiere:

Heat the milk on a big pot. In a big bowl beat the yolks with sugar until pale and creamy, Then mix in flour and cocoa. Pour the chocolate mixture into hot milk and whisk until well combined. Pour the mixture into the clean pot and place on the heat once again. Add chocolate and mix until became thick. Lastly mix in chopped peanuts. Set aside to chill completely. When it’s cold resemble the cake.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)