Zaznacz stronę

_DSC0138ghg

Tort na bezie z orzechów laskowych wypełniony musem z ricotty oraz gruszkami w syropie.

Przygotowanie: 80 minut.

Pieczenie: 60 minut.

Gotowe do podania: na drugi dzień.

 

Beza :

  • 160 g orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

Krem:

  • 500 g ricotty
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklanka śmietany 36%
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
  • 2-3 łyżki drobnego cukru

Gruszki:

  • pół kilograma małych gruszek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 4 łyżki likieru gruszkowego (można zastąpić rumem albo innym ulubionym alkoholem)

Wykonanie:

Bezy:

Piekarnik nagrzać do 180C, a tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ( jeżeli chcemy robić dekorację z bezy to małą blachę do pieczenia również wyłożyć papierem).

Orzechy wraz ze zwykłym cukrem zmiksować na proszek, np. przy użyciu malaksera. Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami drobny cukier: powinny być sztywne i błyszczące. Następnie do białek wmieszać zmielone orzechy, również dzieląc na partię – mieszać powoli, za pomocą drewnianej łyżki. Połowę masy wylać do tortownicy, piec przez 30. Powtórzyć zresztą masy. Jeżeli robimy ozdoby odebrać 3-4 łyżki masy i rozsmarować na papierze do pieczenia, piec 15 minut. Ciasta pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Gruszki:

Gruszki obrać se skóry. W średnim garnku podgrzać wszystkie składniki, wrzucić całe gruszki. Gotować 20 minut (owoce powinny być miękkie, czas może się różnić w zależności od rodzaju gruszki, której używamy) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 2-3 łyżki drobnego cukru. Śmietanę wmieszać do ricotty. Dodać cukier, żelatynę 3-4 łyżki zimnego syropu z wygotowanych gruszek i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Połowę gruszek pokroić w kostkę i wmieszać do masy.

Składanie ciasta: Na dnie tortownicy z założoną obręczą ułożyć jeden blat ciasta, następnie wyłożyć krem z ricotty i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na całą noc. Ozdobić pozostałymi gruszkami i kawałkami bezy.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

_DSC0170ghg

 

_DSC0192ghg

_DSC0186ghg

_DSC0190ghg

_DSC0203ghg

_DSC0227ghg

_DSC0230ghg

 

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ricotta e pere – peach and ricotta torte.

Preparation: 80 minutes.

Baking: 60 minutes.

All ready: second day.

Dacquoise:

  • 160 g hazelnuts
  • 3/4 cup sugar
  • 4 large whites
  • a pinch of salt
  • 1/2 cup caster sugar

Ricotta filing:

  • 500 g ricotta cheese
  • 1/2 cup caster sugar
  • 1 cup double cream
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 4 tbsp of boiling water
  • 2-3 tbsp sugar

Pears:

  • 1/2 kg small pears
  • 3 tbsp honey
  • 2 tbsp muscovado sugar
  • 4 tbsp pear liqueur (or other alcohol of your choice)

Directions:

Dacquoise:

Preheat the oven to 180C. Line 18cm baking tin with a parchment paper.

Place the hazelnuts and sugar in a food processor and process until resembles breadcrumbs.

Beat chilled whites wit a pinch of salt. Add caster sugar, partially and keep beating. The white should be shiny and thick. Then mix in hazelnut powder, also partially. Stir slowly, using a wooden spoon. Pour half of the batter into prepared tin and bake for 30 minutes. Do the same with remaining batter. Set aside to chill completely.

Pears:

Peel the pears. Heat all the ingredients in a medium pot. When it’s boiling place the pears inside and boil about 20 minutes or until tender. Set aside to chill completely.

Ricotta filing:

Beat the chilled cream, adding 2-3 tbsp at the end. The cream should be stiff and shiny. Mix in the beaten cream into ricotta. The stir in dissolved gelatin and 3-4 spoons of the liquid from the pears. Cut half of the pear into cubes and stir in to the filling.

Assembling: Place one dacquoise on the tin, then pour in the filling and cover with the second dacquoise. Place in the fridge for the whole night. Decorate with remaining pears.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)