Zaznacz stronę

IMG_1663ghg

Brownie z orzechami i daktylami oraz czekoladowym ganache bez pieczenia.

Przygotowanie: 20 minut.

Gotowe do podania: około godziny.

Brownie:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g migdałów
  • 450 g daktyli
  • 60 g kakao do wypieków
  • szczypta soli

Ganache:

  • 60 ml mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy włoskie i migdały umieścić w malakserze i zmiksować na proszek. Następnie wmieszać do orzechów kakao i sól. Dodać daktyle i jeszcze raz zmiksować do uzyskania zbitej masy. Jeżeli wszystkie składniki dobrze się nie połączą, trzeba je przenieść do osobnej miski i połączyć ręka lub łyżką.

Blachę 15×15 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą daktylową wypełnić całą blaszkę, dociskając mocno do spodu. Brownie chłodzić w zamrażalniku przez około 15-20 minut.

Ganache:

Czekoladę, mleko olej i sól umieścić w misce z grubym dnem. Miskę położyć na garnek z wrzątkiem i cały czas mieszać, do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Ganache wylać na schłodzony spód i odstawić na 20-30 minut do stężenia.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

IMG_1655ghg

IMG_1666ghg

IMG_1668ghg

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)