Zaznacz stronę

Wegańskie brownie

Wegańskie brownie czekoladowe – z dodatkiem orzechów, niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wnętrze ciasta dosłownie rozpływa się w ustach.

Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: 2 godziny.
Liczba porcji z przepisu: 10 kawałków.

Składniki

 

  • 140g maki pszennej
  • 40g orzechów (mogą być dowolne orzechy, np. mąka migdałowa)
  • 60g kakao
  • 50g masła kokosowego
  • 50g oleju
  • 200ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru

Wykonanie

Mąkę, zmielone orzechy, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać w dużej misce.

W drugiej misce zmiksować rozpuszczone masło kokosowe, mleko i olej. Suche składniki przesiać do miski z mokrymi. Dobrze wymieszać.

Blachę o średnicy 18 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy. Piec przez 50 minut w temperaturze 160 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Smacznego!!