Ciasto z wykorzystaniem najszej ulubionej bazy: nie jest suche jak klasyczny biszkopt i bardzo dobrze trzyma masy.
Dzisiaj proponujemy kolejne ciasto tym razem przekładane masami. To
ciasto jest bardzo mocno orzechowe. Prócz ciasta czekoladowego
składa się z masy pralinowej oraz orzechowej. Jak to zwykle bywa z
czekoladą robi ogromne wrażenie, Jednak zdecydowanie trzeba je jeść
z małych dawkach, gdyż przyprawia o zawrót głowy:) Polecamy
gorąco kolejną propozycję, która zwali z nóg nawet najbardziej
opornych smakoszy.
Przygotowanie:
40 minut.
40 minut.
Czas gotowania: 30
minut.
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto czekoladowe( z tego
przepisu):
przepisu):
-
2 ¾ szklanki
mąki -
1 ¼ szklanki
kakao do wypieków -
3 łyżeczki
sody -
1
½ łyżeczka proszku do pieczenia -
1
½ łyżeczka soli -
1
½ szklanka maślanki naturalnej -
¾ szklanki
oleju rzepakowego -
3
łyżeczki ekstraktu waniliowego -
3
duże jajka -
1
½ szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 4 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Orzechowe ganache:
-
1 ½ szklanki
śmietany 30% -
1 szklanka
włoskich orzechów, bardzo drobno posiekanych -
½ łyżeczki
soli -
300g masła
Mus Pralinowy:
-
300g gorzkiej
czekolady -
300g masła
orzechowego -
5 łyżek
masła -
2 1/3
szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy (22×26) –
wyłożyć papierem.
nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy (22×26) –
wyłożyć papierem.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do
pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i
ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i
ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3 blach i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w blachach (około 10 minut), a potem luzem.
najpierw studzić w blachach (około 10 minut), a potem luzem.
Ganache:
W
dużym garnku dobrze wymieszać śmietanę, orzechy oraz sól.
Postawić na gaz i podgrzać, ciągle mieszając. Zostawić do
wystygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, miksować dodając po
jednej łyżce masła.
dużym garnku dobrze wymieszać śmietanę, orzechy oraz sól.
Postawić na gaz i podgrzać, ciągle mieszając. Zostawić do
wystygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, miksować dodając po
jednej łyżce masła.
Mus
pralinowy:
pralinowy:
Masło
orzechowe wymieszać z ¾ szklanki śmietany, dodać masło,czekoladę i postawić
na gaz. Podgrzewać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą,
cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.
orzechowe wymieszać z ¾ szklanki śmietany, dodać masło,czekoladę i postawić
na gaz. Podgrzewać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą,
cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno
z 3 łyżkami cukru. Do przygotowanej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę, mieszając drewnianą łyżką.
z 3 łyżkami cukru. Do przygotowanej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę, mieszając drewnianą łyżką.
Do jednej z blach (trzeba usunąć
papiery do pieczenia) włożyć pierwsze ciasto. Posmarować 1/3 musu
pralinowego i 1/3 ganache. Przyłożyć drugim plackiem i powtórzyć.
Kiedy ciasto będzie złożone należy je wstawić do lodówki na
całą noc.
papiery do pieczenia) włożyć pierwsze ciasto. Posmarować 1/3 musu
pralinowego i 1/3 ganache. Przyłożyć drugim plackiem i powtórzyć.
Kiedy ciasto będzie złożone należy je wstawić do lodówki na
całą noc.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Choc – nut cake.
Absolutely delicious chocolate cake (
from Black Forest recipe) with nut filling: nut ganache and praline
mousse.
Preparation: 40
minutes.
minutes.
Cooking: 30
minutes.
minutes.
All ready:
second day
second day
Serves: 30 pieces.
Cake :
-
2
¾cup white flour -
3 cups raw sugar
-
1
¼ cup dark cocoa -
3 tsp baking soda
-
1 ½ tsp baking powder
-
1 ½ tsp salt
-
1 ½ cup plain buttermilk
-
3/4 cup canola oil
-
3 tsp vanilla essence
-
3 big eggs
- 11/2 cup coffee
Nut ganache:
-
1 ½ cup
whipping cream -
1 cup
walnuts, roughly chopped -
½tsp salt
-
300g butter
Praline mousse:
-
300g dark
chocolate -
300g peanut
butter -
5 tbsp butter
-
2 1/3 cup
whipping cream
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 180C. Line 3 spring form pans ( 22×26 each) with the parchment
paper.
to 180C. Line 3 spring form pans ( 22×26 each) with the parchment
paper.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Prepared dough transfer from bowl to
pans: 1/3 for each one. Bake for 30 minutes.
pans: 1/3 for each one. Bake for 30 minutes.
Stand cake in pans for 10 minutes. Then
set aside to chill.
set aside to chill.
Ganache:
Place
in a big pot whipping cream, walnuts and salt, stir well. Ten heat it until it’s well melted and combined, stir constantly. Set aside to
chill.
in a big pot whipping cream, walnuts and salt, stir well. Ten heat it until it’s well melted and combined, stir constantly. Set aside to
chill.
When
ganache is cold beat it adding the butter.
ganache is cold beat it adding the butter.
Praline
mousse:
mousse:
In a big pot place peanut butter, ¾ whipping cream and
butter. Then heat it until it’s well melted an combined, stir
constantly. Set aside do chill.
butter. Then heat it until it’s well melted an combined, stir
constantly. Set aside do chill.
Remaining whipping cream beat with sugar until it’s
stiff.
stiff.
Add whipped cream to the mouse, stir well.
Remove the parchment paper from cakes.
Place one cake on the pan and spread 1/3 of the praline mousse then
1/3 of the ganache. Repeat it with remaining 2 cakes.
Place one cake on the pan and spread 1/3 of the praline mousse then
1/3 of the ganache. Repeat it with remaining 2 cakes.
Cake have to stay one night in the fridge.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
świetnie wygląda!
Przepiękny! Wygląda naprawdę uroczyście ; ) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
cudowne ciasto, bardzo, bardzo efektowne, a smak mogę sobie tylko wyobrazić mmm 🙂
ciacho wygląda wspaniale 🙂
pyszności! wygląda świetnie i mega wilgotnie! 🙂
This cake looks wonderful!
Ale wypasione ciasto!
to ciasto jest piękne
Wygląda cudnie. Chyba sobie takie zrobię na urodziny 🙂
Masło orzechowe wymieszać z ¾ ilości śmietany, to ile tej smietany 3/4 szklanki czy trzeba matematycznie obliczyc 3/4 z 2 1/3 szklanki. Prosze o sprostowanie
wszystko poprawione, teraz powinno być klarowniej . Dziękujemy za uwagę ^^