Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką z dodatkiem wiśniówki.
Wariacja na temat deseru który już
kiedyś pojawił się na blogu. Musy z wiśniówką zainspirowały do
stworzenia pełnej wersji tego deseru. Wyszło pysznie i bardzo
czekoladowo:)
kiedyś pojawił się na blogu. Musy z wiśniówką zainspirowały do
stworzenia pełnej wersji tego deseru. Wyszło pysznie i bardzo
czekoladowo:)
Przygotowanie: 60
minut.
minut.
Pieczenie: 45
minut.
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto czekoladowe :
-
1
¾ szklanki mąki
-
2
szklanki cukru -
¾
szklanki kakao -
2
łyżeczki sody -
1
łyżeczka proszku do pieczenia -
1
łyżeczka soli -
1
szklanka maślanki naturalnej -
pół
szklanki oleju rzepakowego -
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego -
2
duże jajka -
1
szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Kremy:
-
400 ml śmietany 36%
-
2 łyżki cukru
-
120 g gorzkiej czekolady
-
200 g mrożonych wiśni
Galaretka
wiśniowa:
wiśniowa:
-
4 kopiate łyżki konfitury
wiśniowej -
200 g mrożonych wiśni
-
2 łyżeczki żelatyny
rozpuszczone w 50 ml wrzątku -
100 ml wiśniówki
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
czekoladowe:
Przygotować
3 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe
ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do
suchego patyczka.
ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do
suchego patyczka.
Po
zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach
(około 10 minut), a potem luzem.
zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach
(około 10 minut), a potem luzem.
Kremy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do
ostudzenia.
ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i
podzielić na dwie równe porcje. Do jednej wmieszać rozpuszczona
czekoladę. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru i zmiksować.
Przygotowane kremy wstawić do lodówki.
podzielić na dwie równe porcje. Do jednej wmieszać rozpuszczona
czekoladę. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru i zmiksować.
Przygotowane kremy wstawić do lodówki.
Galaretka:
Wiśnie rozmrozić w dużej misce. Odsączyć z
powstałego soku, pozostawiając go do galaretki.
powstałego soku, pozostawiając go do galaretki.
200 g rozmrożonych wiśni wymieszać z konfiturą,
sokiem, wiśniówką i żelatyną.
sokiem, wiśniówką i żelatyną.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę musu
czekoladowego, wyłożyć 200 g wiśni i przykryć je pozostałym
musem. Na mus czekoladowy położyć drugi blat i rozsmarować na nim
bitą śmietanę. Przykryć ostatnim blatem i posmarować galaretką.
Tort chłodzić w lodówce całą noc.
czekoladowego, wyłożyć 200 g wiśni i przykryć je pozostałym
musem. Na mus czekoladowy położyć drugi blat i rozsmarować na nim
bitą śmietanę. Przykryć ostatnim blatem i posmarować galaretką.
Tort chłodzić w lodówce całą noc.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Cherry jelly chocolate cake.
Chocolate cake
layered with cherries, chocolate and whipped cream.
Preparation: 60
minutes.
minutes.
Baking: 45
minutes.
minutes.
All
ready: second day.
ready: second day.
Serves:
12.
12.
Chocolate
cake:
cake:
-
1
¾ cup white flour -
2
cups raw sugar -
¾
cup dark cocoa -
2
tsp baking soda -
1
tsp baking powder -
1
tsp salt -
1
cup plain buttermilk -
½
cup canola oil -
2
tsp vanilla essence -
2
big eggs -
1
cup coffee
Mousses:
-
400 ml double cream
-
2 tbsp sugar
-
120 g dark chocolate
-
200 g frozen cherries
Cherry jelly:
-
4 tbsp cherry preserve
-
200 g frozen raspberries
-
2 tsp gelatin dissolved int 50 ml
boiling water, chilled -
100 ml kirsch
Directions:
Chocolate
cake:
cake:
Preheat
the oven to 180 degrees. Line three 22 cm each tins with a parchment
paper.
the oven to 180 degrees. Line three 22 cm each tins with a parchment
paper.
In
a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking
powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and
coffee. Blend it together using electric beaters.
a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking
powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and
coffee. Blend it together using electric beaters.
Pour
the mixture into prepared tins and bake for 15 minutes. Set aside to
chill.
the mixture into prepared tins and bake for 15 minutes. Set aside to
chill.
Mousses:
Melt the chocolate and set aside to chill.
Beat cooled double cream until it’s stiff. Spread into
two. To the first one stir in chilled chocolate. To the second add 2
tbsp of sugar and mix. Prepared mousses place in the fridge.
two. To the first one stir in chilled chocolate. To the second add 2
tbsp of sugar and mix. Prepared mousses place in the fridge.
Jelly:
Defrost the cherries. Separate it from juice.
200 g defrosted cherries mix with preserve, juice,
kirsch and gelatin.
kirsch and gelatin.
Spread ½ of chocolate mousse on the first layer of the
cake. Place 200 g cherries on it and cover with remaining chocolate
mousse. Top with second layer of the cake and spread whipped cream on
it. Top with last cake and prepared jelly. Freeze for 1 night.
cake. Place 200 g cherries on it and cover with remaining chocolate
mousse. Top with second layer of the cake and spread whipped cream on
it. Top with last cake and prepared jelly. Freeze for 1 night.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wygląda olśniewająco, aż boję się myślec jk smakuje:)
Baaardzo piękne. A galaretką posmarować taką płynną?
Tak, zastygnie w lodówce – ciasto najlepiej składać z obręczą tortownicy. Pozdrawiam:)
Jak z najlepszej cukierni! Przepiękny. 🙂
IJWTS wow! Why can’t I think of thgnis like that?
czy istnieje mozliwosc otrzymania pdf tego przepisu?
Proszę podać swojego maila, chętnie wyślę wersję pdf:) Lub napisać na wiga.czarnecka@gmail.com , odeślę w odpowiedzi. Pozdrawiam:)
Przepiekne zdjecia 🙂
Tort prezentuje sie fantastycznie.
Uwielbiam wisniowe kreacje <3
Wow, tort wygląda świetnie i bardzo wytwornie. Zresztą połączenie wiśni i czekolady to już przeciez niebanalny smak:)
Nie da się ukryć! Wygląd BARDZO kusząco:)
cudowny !!! oby więcej takich przepisów 🙂
Boski 🙂
Is it possible to freeze cake for a longer period? For a week, for example?
Thnx!
Anna
Hi. Honestly I didn't try to do it. You want to freeze assembled cake or just the chocolate sponge cakes?
Tort wygląda imponująco i niezwykle smakowicie, ale kto ma w domu aż 3 tortownice do pieczenia w jednym rozmiarze ?
Można spokojnie upiec w jednej. Ciasto podzielić na trzy równe części i piec po jednym blacie na raz. Zajmie nieco dłużej ale efekt będzie ten sam, pozdrawiam.
I can’t hear anhityng over the sound of how awesome this article is.