Najprostsze
ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w
moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi
ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne.
ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w
moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi
ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne.
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
porcji z przepisu: 25 kawałków.
-
6
jajek -
szklanka
cukru pudru -
2
łyżeczki proszku do pieczenia -
400
g mąki pszennej -
pól
szklanki mleka -
opakowanie
cukru waniliowego -
250
g masła -
500
g rabarbaru -
250
g truskawek
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25×36 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25×36 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek
oddzielić od żółtek
rabarbar
i truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
i truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
W
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i
puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas
miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i
puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas
miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
Pozostałe
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
Do
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
Pieczemy
50 minut. Gotowe do podania od razu.
50 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Rzeczywiście prosty i efektowny przepis. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze i warto go wykorzystać. Sam chętnie zjadłbym kawałek tego ciasta, no ale ile można? To właśnie jest najgorsze, że tyle wspaniałych przepisów a człowiek, wszystkiego od razu nie może spróbować 🙂
Zgadzam się, zbyt wiele przepisów za mało czasu:)
Piękne ciasto! Zapisuję przepis i na wakacjach na pewno wypróbuję!
Dziękuję:) Świetnie smakuje z każdymi owocami, gdyby skończył się sezon na rabarbar.
Hej!
Zapraszam do mnie na bloga!:)
Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego.
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam! 🙂
uwielbiam rabarbar, więc takie ciasta są u mnie zawsze jak tylko mam gdzie kupić ten dodatek:D
Jak tylko zacznie się sezon to zabieramy się do pieczenia 🙂