Powoli zbliżają się święta i każdy
z nas planuje coroczne wypieki. Od nas propozycja, która nie zajmie
wiele czasu a na pewno będzie bardzo smakować. Ciasto marchewkowe z
orzechami i polewą pomarańczową. Dodatek przypraw korzennych
dodaje mu niepowtarzalnego świątecznego aromatu i smaku.
Przygotowanie: 20
minut.
minut.
Czas pieczenia:
90 minut.
90 minut.
Gotowe do podania:
120 minut.
120 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.
porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.
Ciasto:
-
550 g mąki
-
3 łyżeczki
proszku do pieczenia -
2 płaskie
łyżeczki cynamonu -
300 g cukru
brązowego -
3 duże
marchewki -
250 ml
śmietany 18% -
125 ml oleju
roślinnego -
4 jajka
-
3 łyżeczki
kandyzowanej skórki z pomarańczy -
170 g ananasa
-
60 g orzechów
włoskich
Polewa:
-
250 g
kremowego serka np. Philadelphia -
5 łyżek
cukru pudru -
3 łyżki
soku pomarańczowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. tortownicę o szerokości 21 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchew obraz i umyć. Ananasa odsączyć.
Do dużej miski zetrzeć marchewki, dodać mąkę, proszek do
pieczenia, przyprawy, cukier i dokładnie wymieszać.
pieczenia, przyprawy, cukier i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać śmietanę, olej, jajka. Przelać
mieszanką do miski z mąką i dokładnie wymieszać, aż wszystkie
składniki dobrze się połączą.
mieszanką do miski z mąką i dokładnie wymieszać, aż wszystkie
składniki dobrze się połączą.
Na koniec dodać posiekane orzechy i ananasa, przelać do tortownicy.
Piec 90 minut.
Polewa.
Serek zmiksować z cukrem pudrem i sokiem pomarańczowym.
Udekorować dobrze wystudzone ciasto.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Carrot cake.
Very easy cake, perfect for Christmas.
With walnuts, pineapple and orange, creamy icing.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
Cooking: 90
minutes.
minutes.
All ready: 120
minutes.
minutes.
Serves:
10 – 12 cakes
10 – 12 cakes
Cake:
-
550 g white
flour -
3 tsp baking
powder -
2 tsp
cinnamon -
300 g firmly
packed brown sugar -
3 big carrots
-
250 ml sour
cream -
125 ml canola
oil -
4 eggs
-
3 tbsp orange
zest -
170 g pineapple
-
60 g walnuts
Icing:
-
250 g cream
cheese -
5 tbsp caster
sugar -
3 tbsp orange
juice
Directions:
Preheat oven to 160C. Prepare 21 cm round spring form pan: line the
base and bottom with baking paper.
base and bottom with baking paper.
In a big bowl mix together: grated carrots, flour, sugar, all the
seasonings.
seasonings.
In a second bowl beat eggs, sour cream and oil. Add this mixture into
the dry one. Stir together until well combined.
the dry one. Stir together until well combined.
Lastly add chopped walnuts and pineapple and transfer into the pan.
Bake 90 minutes.
Icing.
Mix cream cheese with caster sugar and orange juice until well
combined.
combined.
Decorate chilled cake with icing.
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
uwielbiam ciasta marchewkowe, Twoje prezentuje się bardzo
apetycznie:)))
Jakże śliczne:) Uwielbiam:)
Wyglada bajecznie, jakby był pokryty śniegiem!
ale pięknie wyrosło! Ja marchewkowe mogę jeść o każdej porze roku 😉
Ale duże! I z pewnością pyszne 🙂
ciasto marchewkowe to zdecydowanie numer 1. Świetne zdjęcia 🙂
Domyślam się że ananas z puszki skoro jest napisane "odsączyć" ? Czy ma on jakiś konkretny wpływ na ciasto (wilgotność) czy można go pominąć?
Michał
Może być z puszki lub świeży, ważne żeby nie było zbyt wiele soku i był dobrze posiekany. Ananasa oczywiście można pominąć, wtedy ciasto będzie trochę mniej wilgotne. Można wtedy dodać więcej skórki pomarańczowej lub orzechów. Pozdrawiam:)
Uwielbiam ciasto marchewkowe!