Ciasto
migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo,
przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś
czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto
wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo
czekoladowe i pełne smaku. Migdały zamiast mąki sprawdziły się
fantastycznie. Polecam gorąco:)
migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo,
przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś
czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto
wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo
czekoladowe i pełne smaku. Migdały zamiast mąki sprawdziły się
fantastycznie. Polecam gorąco:)
Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
porcji z przepisu: 8 kawałków.
-
1
łyżeczka kawy rozpuszczalnej -
60
ml wrzącej wody -
180
g masła -
200
g gorzkiej czekolady -
2
łyżki kakao do wypieków -
4
jajka -
200
g cukru pudru -
300
g zmielonych migdałów bez skórki (mąki migdałowej)
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek.
oddzielić od żółtek.
Kawę
zalać wrzątkiem i wlać do średniego garnka. Dodać masło, kakao
i czekoladę, porozstawiać na średnim gazie. Gotować do
rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników, mieszając
od czasu do czasu.
zalać wrzątkiem i wlać do średniego garnka. Dodać masło, kakao
i czekoladę, porozstawiać na średnim gazie. Gotować do
rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników, mieszając
od czasu do czasu.
Żółtka
jajek ubić mikserem z cukrem pudrem, do czasu kiedy będą jasne i
puszyste.
jajek ubić mikserem z cukrem pudrem, do czasu kiedy będą jasne i
puszyste.
Białka
ubić na sztywne w osobnej misce, przed ubijaniem można dodać
szczyptę soli.
ubić na sztywne w osobnej misce, przed ubijaniem można dodać
szczyptę soli.
Do
masy z żółtek wmieszać migdały i masę czekoladowe, można do
tego użyć miksera, jednak na bardzo wolnych obrotach. Na koniec
delikatnie, łyżka, wmieszać masę z białek. Całość przelać do
wcześniej przygotowanej tortownicy i piec przez 40-45 minut.
masy z żółtek wmieszać migdały i masę czekoladowe, można do
tego użyć miksera, jednak na bardzo wolnych obrotach. Na koniec
delikatnie, łyżka, wmieszać masę z białek. Całość przelać do
wcześniej przygotowanej tortownicy i piec przez 40-45 minut.
Przepis
pochodzi z książki Carli Bardi Czekolada.
pochodzi z książki Carli Bardi Czekolada.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Wyrosło wspaniale, piękne ciasto! Pytanie – czy po upieczeniu skórka na górze jest chrupiąca? Wydaje mi się, że tak 🙂
Tak, wierzch jest chrupiące, środek natomiast bardzo delikatny. Pozdrawiam:)
I like it!
Czy do ciasta nadadzą się zwykłe mielone migdały czy musi to być mąka migdałowa?
Mogą być zwykłe zmielone migdały, kolor ciasta jest ciemny więc nie będzie widać róznicy. Pozdrawiam:)
Czy mogę użyć zmielonych orzechów włoskich jako zamiennik mąki migdałowej? :>
Tak, można użyć włoskich orzechów jako zamiennik, pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrowienia 🙂
Pragnę przekazać, że ciasto wyszło przepyszne- ciężkie, wilgotne i sycące. Dziękuję za przepis <3
Dzięki serdeczne, bardzo miło słyszeć, że smakowało. Pozdrawiam:)