Zaznacz stronę

Ciasta

Pączki z różą.

Podstawowy przepis na klasyczne pączki. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: około 12 pączków. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 żółtka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła pół...

Ciasto imbirowo jabłkowe

Ciasto bez jajek z jabłkami, domowym syropem imbirowym i orzechową kruszonką. Idealny wypiek na tą porę roku, jabłka i imbir zdecydowanie pasują do zimowego sezonu. Domowy syrop imbirowy jest doskonały nie tylko do deserów ale również jako dodatek do herbaty. ...

Ciasto czekoladowo orzechowe.

Bardzo wilgotne, przypominające brownie, ciasto czekoladowe z dużą ilością masła orzechowego.    Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 50 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. 3 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej...

Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana z kokosem i bezą. Kasza jaglana jako podstawa do deserów sprawdziła się doskonale: ciasto nie jest ciężkie ani bardzo słodkie. Do jabłek też nie dodawałam cukru więc są lekko kwaskowe. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki.   ...

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Ciasto czekoladowe z orzechami brazylijskimi na bazie ciecierzycy. Pierwsza próba dodania ciecierzycy do deseru zakończona sukcesem. W sumie można było się tego spodziewać po gryczanym brownie, które wyszło równie pyszne. W każdym razie dzisiejszy przepis jest...

Gryczane brownie.

Czekoladowe brownie na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów. Kasza gryczana ma wyjątkowo specyficzny smak i zaskoczyło mnie jak świetnie smakuje na słodko. Brownie jest bardzo wilgotne, a orzechy,czekolada i kasza to niezwykła kombinacją. Polecam gorąco dla...

Ciasto marmurkowe.

Ucierana babka piaskowa z dodatkiem kawy i czekolady. Przygotowanie: 20 minut.  Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: 1 godzin. Ilość porcji z przepisu: dwie średnie babki. 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 3 duże jajka, roztrzepane ziarna z dwóch lasek...

Makaroniki.

Ciasteczka migdałowe z dodatkiem czekoladowo karmelowego ganache. Niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasteczka z bezy migdałowej. Makaroniki już od dawna chodziły mi po głowie i w końcu udało się je wykonać. Wymagają dużo pracy i czasu, jednak cały wysiłek jest warty....

Warkocz czekoladowy.

Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i czekolady. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 2 duże warkocze. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3...

Sernik cointreau.

Bardzo intensywnie pomarańczowy sernik z dodatkiem czekolady. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 75 minut. Gotowe do podania: około 4 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Spód: 300 g ciastek czekoladowych 3 łyżki masła 1 łyżka likieru...

Serniczki figowe.

Delikatne serniki na chrupiącym spodzie z płatków oraz figami w karmelu. Powoli zbliża się jesień czego oznaką, prócz znacznego ochłodzenia, może być pojawienie się w sklepach dyń czy fig. Figi wspaniale smakują zarówno w wersji słonej jak i słodkiej: dzisiejsza...

Sernik jogurtowy ze śliwkami

  Sernik na spodzie musli z jogurtem oraz śliwkami w syropie. Kolejna propozycja ze śliwkami, tym razem padło na sernik. De facto wyszło cos na miarę wielkiego jogurtu z musli i owocami:) Spód zrobiony jest z płatków owsianych pieczonych z dodatkiem masła...

Ciasto oliwne ze śliwkami.

Ciasto z oliwą, szampanem i śliwkami. Niezwykle bogate w różnorodne smaki ciasto. Pierwszy raz robiłam ciasto na oliwie (a jest jej w środku dość dużo) i na pewno nie ostatni. Tekstura jest specyficzna: bardzo wilgotna i nieco ciężka. Ciasto jest dość słodkie i...

Tarta pistacjowa z morelami.

  Kremowa tarta na spodzie z pistacji oraz morelami. Jedna z najlepszych tart jakie do tej pory udało mi się zrobić. Spód dzięki mące z pistacji jest niezwykle kruchy i delikatny, jednak po upieczeniu nadzieniem jest spójny i nie rozpada się. Wypełnienie jest...

Czekoladowe babeczki z ricottą i owocami.

Czekoladowe muffinki z dodatkiem ricotty oraz malin i borówek. Ostatnio na blogu pojawiły się białe babeczki, teraz dzielimy się podobnymi tyle, że w wersji czekoladowej. Ktoś może stwierdzi, że „muffinki się już przejadły”, trochę prawdy w tym jest. Stały się bardzo...

Proste ciasto z wiśniami.

Błyskawiczne w wykonaniu i niezwykle pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Ciasto ucierane to obok drożdżowego, moje ulubione. Potrzeba do niego podstawowych składników, które powinny być w domu plus ulubione owoce. Jest bardzo puszyste i kremowe, nie powalająco...

Tarta czekoladowa z malinami.

Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Idealne ukoronowanie sezonu na świeże maliny. Jak co roku, poza sezonem, do deserów i tortów będę wykorzystywać mrożone owoce, jednak do takiej tarty jak ta najlepsze są...

Sernik owocowo czekoladowy.

Sernik na zimno na spodzie owsianym z czekoladą, borówkami oraz malinami. Zrobienie spodu z płatków owsianych okazało się strzałem w dziesiątkę: nie dość, że są zawsze pod ręką to spód wychodzi lekki i pyszny. Cały sernik również nie jest ciężki, a odrobina czekolady...

Babeczki z ricottą i owocami.

Delikatne muffinki z dodatkiem ricotty,czekolady oraz borówek i malin. Sezon na owoce w pełni, w każdym z przepisów staramy się wykorzystywać świeże owoce i warzywa, które można dostać na pobliskim targu. Ostatnio tez postanowiłyśmy nieco poeksperymentować z ricottą,...

Sernik z ricotty z owocami.

Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z malinami, borówkami i poziomkami. Cudowny, idealny deser na lato ze świeżymi owocami. Spód jest bardzo chrupiący, z dodatkiem miodu i cynamonu, natomiast masa kremowa i lekka. Na wierzchu znajdują się dwa rodzaje malin,...

Ciasto jogurtowe z truskawkami.

Szybkie ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już ostatnia...

Truskawkowa chmurka.

Lekki i puszysty biszkopt z delikatną masą z serka i truskawek. Błyskawiczne, wyjątkowo pyszne i letnie ciasto. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 5 jajek 3/4...

Przekładaniec truskawkowy.

Delikatne ciasto z musem z serka i truskawek. Bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i bardzo truskawkowe.  Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 25 minut.  Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 6...

Mini tarty z truskawkami.

Tarty na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można każde...

Truskawkowy sernik na zimno.

Delikatny sernik z białą czekoladą oraz truskawkami. Rzadko robię serniki na zimno, gdyż średnio mnie pociągają ale muszę przyznać, że ten wyszedł przepyszny. Masa jest bardzo lekka i pomimo tego, że w środku jest mleko skondensowane i biała czekolada, nie nazbyt...

Ciasteczka red velvet.

Delikatne ciastka w czerwonym kolorze (choć na zdjęciu bardziej różowe niż czerwone:)) z dodatkiem lekkiej śmietany. Bardzo fajny pomysł na zrobienie błyskawicznego i efektownego deseru. Ciastka są lekkie, pochodzą z przepisu na matcha donuts. Ciekawa alternatywa od...

Tarta z winem i rabarbarem.

Tarta na kruchym cieście, z waniliowym kremem patissiere, truskawkami, rabarbarem i winem. Wyszło niesamowicie! Krem podstawowy z dodatkiem świeżej wanilii jest idealnie delikatny i lekko słodki. Rabarbar gotowany w winie nabiera bardzo ciekawego posmaku, jest na wpół...

Sernik marcepanowy.

Sernik z dużą ilością migdałów i czekoladą. Bardzo wyrazisty i aromatyczny. Ciastem z dodatkiem mąki migdałowej jest wyłożony spod oraz boki. W serze znajduje się masa marcepanowa, migdały oraz pokruszona czekolada. Całość oblana gęstym ganachem i obsypana migdałami....

Bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Ciasto migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo, przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo czekoladowe i pełne smaku....

Ciasto ucierane z rabarbarem.

Najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne. Przygotowanie: 20 minut....

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne