Zaznacz stronę

Ciasta

Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana z kokosem i bezą. Kasza jaglana jako podstawa do deserów sprawdziła się doskonale: ciasto nie jest ciężkie ani bardzo słodkie. Do jabłek też nie dodawałam cukru więc są lekko kwaskowe. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki.   ...

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Ciasto czekoladowe z orzechami brazylijskimi na bazie ciecierzycy. Pierwsza próba dodania ciecierzycy do deseru zakończona sukcesem. W sumie można było się tego spodziewać po gryczanym brownie, które wyszło równie pyszne. W każdym razie dzisiejszy przepis jest...

Gryczane brownie.

Czekoladowe brownie na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów. Kasza gryczana ma wyjątkowo specyficzny smak i zaskoczyło mnie jak świetnie smakuje na słodko. Brownie jest bardzo wilgotne, a orzechy,czekolada i kasza to niezwykła kombinacją. Polecam gorąco dla...

Ciasto marmurkowe.

Ucierana babka piaskowa z dodatkiem kawy i czekolady. Przygotowanie: 20 minut.  Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: 1 godzin. Ilość porcji z przepisu: dwie średnie babki. 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 3 duże jajka, roztrzepane ziarna z dwóch lasek...

Makaroniki.

Ciasteczka migdałowe z dodatkiem czekoladowo karmelowego ganache. Niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasteczka z bezy migdałowej. Makaroniki już od dawna chodziły mi po głowie i w końcu udało się je wykonać. Wymagają dużo pracy i czasu, jednak cały wysiłek jest warty....

Warkocz czekoladowy.

Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i czekolady. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 2 duże warkocze. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 3...

Sernik cointreau.

Bardzo intensywnie pomarańczowy sernik z dodatkiem czekolady. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 75 minut. Gotowe do podania: około 4 godziny. Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków. Spód: 300 g ciastek czekoladowych 3 łyżki masła 1 łyżka likieru...

Serniczki figowe.

Delikatne serniki na chrupiącym spodzie z płatków oraz figami w karmelu. Powoli zbliża się jesień czego oznaką, prócz znacznego ochłodzenia, może być pojawienie się w sklepach dyń czy fig. Figi wspaniale smakują zarówno w wersji słonej jak i słodkiej: dzisiejsza...

Sernik jogurtowy ze śliwkami

  Sernik na spodzie musli z jogurtem oraz śliwkami w syropie. Kolejna propozycja ze śliwkami, tym razem padło na sernik. De facto wyszło cos na miarę wielkiego jogurtu z musli i owocami:) Spód zrobiony jest z płatków owsianych pieczonych z dodatkiem masła...

Ciasto oliwne ze śliwkami.

Ciasto z oliwą, szampanem i śliwkami. Niezwykle bogate w różnorodne smaki ciasto. Pierwszy raz robiłam ciasto na oliwie (a jest jej w środku dość dużo) i na pewno nie ostatni. Tekstura jest specyficzna: bardzo wilgotna i nieco ciężka. Ciasto jest dość słodkie i...

Tarta pistacjowa z morelami.

  Kremowa tarta na spodzie z pistacji oraz morelami. Jedna z najlepszych tart jakie do tej pory udało mi się zrobić. Spód dzięki mące z pistacji jest niezwykle kruchy i delikatny, jednak po upieczeniu nadzieniem jest spójny i nie rozpada się. Wypełnienie jest...

Czekoladowe babeczki z ricottą i owocami.

Czekoladowe muffinki z dodatkiem ricotty oraz malin i borówek. Ostatnio na blogu pojawiły się białe babeczki, teraz dzielimy się podobnymi tyle, że w wersji czekoladowej. Ktoś może stwierdzi, że „muffinki się już przejadły”, trochę prawdy w tym jest. Stały się bardzo...

Proste ciasto z wiśniami.

Błyskawiczne w wykonaniu i niezwykle pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Ciasto ucierane to obok drożdżowego, moje ulubione. Potrzeba do niego podstawowych składników, które powinny być w domu plus ulubione owoce. Jest bardzo puszyste i kremowe, nie powalająco...

Tarta czekoladowa z malinami.

Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Idealne ukoronowanie sezonu na świeże maliny. Jak co roku, poza sezonem, do deserów i tortów będę wykorzystywać mrożone owoce, jednak do takiej tarty jak ta najlepsze są...

Sernik owocowo czekoladowy.

Sernik na zimno na spodzie owsianym z czekoladą, borówkami oraz malinami. Zrobienie spodu z płatków owsianych okazało się strzałem w dziesiątkę: nie dość, że są zawsze pod ręką to spód wychodzi lekki i pyszny. Cały sernik również nie jest ciężki, a odrobina czekolady...

Babeczki z ricottą i owocami.

Delikatne muffinki z dodatkiem ricotty,czekolady oraz borówek i malin. Sezon na owoce w pełni, w każdym z przepisów staramy się wykorzystywać świeże owoce i warzywa, które można dostać na pobliskim targu. Ostatnio tez postanowiłyśmy nieco poeksperymentować z ricottą,...

Sernik z ricotty z owocami.

Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z malinami, borówkami i poziomkami. Cudowny, idealny deser na lato ze świeżymi owocami. Spód jest bardzo chrupiący, z dodatkiem miodu i cynamonu, natomiast masa kremowa i lekka. Na wierzchu znajdują się dwa rodzaje malin,...

Ciasto jogurtowe z truskawkami.

Szybkie ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już ostatnia...

Truskawkowa chmurka.

Lekki i puszysty biszkopt z delikatną masą z serka i truskawek. Błyskawiczne, wyjątkowo pyszne i letnie ciasto. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 5 jajek 3/4...

Przekładaniec truskawkowy.

Delikatne ciasto z musem z serka i truskawek. Bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i bardzo truskawkowe.  Przygotowanie: 60 minut. Pieczenie: 25 minut.  Gotowe do podania: na drugi dzień. Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków. Biszkopt: 6...

Mini tarty z truskawkami.

Tarty na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można każde...

Truskawkowy sernik na zimno.

Delikatny sernik z białą czekoladą oraz truskawkami. Rzadko robię serniki na zimno, gdyż średnio mnie pociągają ale muszę przyznać, że ten wyszedł przepyszny. Masa jest bardzo lekka i pomimo tego, że w środku jest mleko skondensowane i biała czekolada, nie nazbyt...

Ciasteczka red velvet.

Delikatne ciastka w czerwonym kolorze (choć na zdjęciu bardziej różowe niż czerwone:)) z dodatkiem lekkiej śmietany. Bardzo fajny pomysł na zrobienie błyskawicznego i efektownego deseru. Ciastka są lekkie, pochodzą z przepisu na matcha donuts. Ciekawa alternatywa od...

Tarta z winem i rabarbarem.

Tarta na kruchym cieście, z waniliowym kremem patissiere, truskawkami, rabarbarem i winem. Wyszło niesamowicie! Krem podstawowy z dodatkiem świeżej wanilii jest idealnie delikatny i lekko słodki. Rabarbar gotowany w winie nabiera bardzo ciekawego posmaku, jest na wpół...

Sernik marcepanowy.

Sernik z dużą ilością migdałów i czekoladą. Bardzo wyrazisty i aromatyczny. Ciastem z dodatkiem mąki migdałowej jest wyłożony spod oraz boki. W serze znajduje się masa marcepanowa, migdały oraz pokruszona czekolada. Całość oblana gęstym ganachem i obsypana migdałami....

Bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Ciasto migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo, przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo czekoladowe i pełne smaku....

Ciasto ucierane z rabarbarem.

Najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne. Przygotowanie: 20 minut....

Łaciate brownie.

Brownie o smaku czekolady i kawy połączone z delikatną masa serową. Propozycja idealna dla wielbicieli serników, brownie i czekolady: tyle dobrego w jednym:) Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 60 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny....

Mazurek przekładany.

Sześć warstw ciasta migdałowego przekładane masą kawową, marmoladą z róży i bitą śmietaną, polane czekoladowym ganache. W zeszłym roku robiłam mazurek na kruchym cieście z polewą czekoladową. W tym roku chciałam spróbować czegoś innego, mianowicie składanego mazurka z...

Rolada czekoladowo pomarańczowa.

Masa z ricotty i śmietany, z pistacjami i truskawkami zawijana w delikatny biszkopt. Rolady są wyjątkowo smaczne i szybkie w wykonaniu, dlatego bardzo często lądują na stole świątecznym. Masa do tej wyszła wyjątkowo pyszna: dodatek ricotty sprawia, że śmietana nie...

Obserwuj Tylife!

Znajdziesz nas na:

blogi kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne